U SEI Centru Brčko upriličena uspješna radionica na temu osnaživanja žena

Kako je oktobar mjesec posvećen obilježavanju svjetskog „Dana mentalnog zdravlja“, sinoć je u „SEI Centru“ održana edukativna radionica pod nazivom „Psihološko osnaživanje nezaposlenih žena – u zdravom tijelu zdrav duh“.

Objekat nedavno puštenog u funkciju „SEI Centra“, čije uspostavljanje je rezultat projekta Socio-ekonomske inkluzije koji finansira Vlada Republike Češke, uz partnerstvo sa brčanskom Vladom, te Češkom Razvojnom agencijom i Razvojno-garantnim fondom Brčko distrikta, uz implementaciju CARE Internationala postaje sve više epicentar aktivnosti u vezi sa podrškom marginaliziranim grupama, posebno nezaposlenim ženama, mladim, potom Romima, kao i osobama sa invaliditetom.

„Jedna od takvih aktivnosti je i ova naša radionica čiji je prvenstveni cilj da se osnaže žene odnosno da i kroz ovu edukaciju nauče kako se umiriti, kako doći do pravog načina rješavanja problema i izazova s kojima se susreću, a da pri tome ostanu, kako se stručno kaže, u kontaktu sami sa sobom“, istakla je Sabina Ahmičić Gušo psihosocijalna savjetnica u SEI Centru.

Prilikom uvodnog edukativnog dijela Ahmičić Gušo je takođe istakla da nije rijetka situacija da se upravo žene osjećaju depresivno zbor raznoraznih problema i situacija.

„Uzrok mogu biti različita traumatska događanja kao i situacije velikih promjena, te neka porodična odnosno genetska predispozicija koja je uticala na njihovo ponašanje“, naglasila je Ahmičić Gušo uz opasku da je u svakom slučaju potrebno potražiti pomoć stručnjaka za ovu oblast.

U pružanju psihosocijalne pomoći i podrške vrlo je važna svijest o problemu ove prirode kojem se svaka od osoba, u ovom slučaju žena, može naći.

„Kada je riječ o preventivnom djelovanju, ali i rješavanju navedenog problema neophodno se pridržavati zdrave ishrane, imati kontinuirane fizičke aktivnosti i dobar san, jako je važno održavanje dobrog kontakta sa prijateljima i porodicom“, istakla je druga uvodničarka, takođe psihosocijalna savjetnica u SEI Centru Ljiljana Ostojić.

Kod psihološkog oporavka jako je važna tjelesna aktivnost, naglasila je sinoć tokom radionice i fitnes trenerica Amela Junuzović.

„Sve ono što se radi u fitnes studiju i teretani se može aplicirati na svakodnevni život i da generalno žene budu snažnije“, istakla je Junuzović dodavši kako smatra da je za zdravlje jako bitno da postoji „jedan zatvoreni krug“ iz svakog segmenta ličnosti, odnosno da smo zdravi i fizički i psihički. U svakom slučaju sinoćnja radionica se može ocijeniti uspješnom jer osim dobre posjećenosti, ostvarena je i potpuna međusobna interakcija između uvodničarki i učesnica radionice.

Skip to content