Potpisan ugovor za Projekt „Socio-ekonomska inkluzija u Brčko distriktu BiH“

Razvojno-garantni fond Brčko distrikta i organizacija CARE International Balkans danas su potpisali ugovor o partnerstvu za projekt „Socio-ekonomska inkluzija u Brčko distriktu BiH“.

Projekt je financiran od strane Češke razvojne agencije kao dio suradnje Češke republike i Bosne i Hercegovine, a provode ga CARE International i Jedinica za implementaciju projekata koji se financiraju iz međunarodnih fondova pri Razvojno garantnom fondu Brčko distrikta u vrijednosti od 920.000 KM, dok je ukupna vrijednost projekta 2.700.000 KM za razdoblje do listopada 2026. godine.

„Mi smo krajem godine potpisali sporazum o razumijevanju koji je bio osnova za dalju realizaciju ovog projekta kojim se akcent stavlja na marginalizirane i ranjive kategorije stanovništva. To podrazumijeva jačanje njihovih kapaciteta za zapošljavanje, podršku poduzetničkim aktivnostima i stvaranju poticajnog okruženja za sveobuhvatni ekonomski razvitak“, kazao je Milorad Teodorović ravnatelj Razvojno-garantnog fonda.

„Mi smo krajem godine potpisali sporazum o razumijevanju koji je bio osnova za dalju realizaciju ovog projekta kojim se akcent stavlja na marginalizirane i ranjive kategorije stanovništva.“

rekao je Todorović

Marginalizirane grupe kao što su nacionalne manjine, osobe s invaliditetom, žene koje se teže zapošljavaju su akcent u ovom projektu, a ključan korak je otvaranje Centra za socio-ekonomsku inkluziju.

„Taj Centar treba da pruža usluge građanima Brčko distrikta iz više oblasti, kao na primjer ekonomsko osnaživanje i zapošljavanje, obuke i pomoć pri pisanju projekata i slično, a Vlada Brčko distrikta je već osigurala prostor koji je u fazi adaptacije“, kazala je Sumka Bučan, ravnateljica organizacije CARE International Balkans. Ona je dodala kako će se u Centru zaposliti tri osobe, a pored toga, kroz podršku poduzećima zapošljavat će se i pripravnici, te će se pomoći i nevladinim organizacijama.

Potpisivanju ugovora nazočio je i gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić, koji je ovom prilikom istaknuo važnost ovog projekta, kojeg će svakako i Vlada Distrikta podržati, a s ciljem zapošljavanja teže zapošljivih osoba, kao i doškolovavanje i prekvalifikacije koje treba da omoguće jedan spektar zapošljavanja u Brčko distriktu.

„Također podržavat ćemo ovakve projekte koji se tiču socio-ekonomske inkluzije, sredstvima koja treba još da se utvrde, a mi već to činimo i kroz Zavod za zapošljavanje i izdvajanjem nekoliko milijuna za privatni sektor. Cilj je pomoći mladim ljudima prilikom zapošljavanja, posebno onima s nekim invaliditetom ili intelektualnim poteškoćama. Sve će to biti, vjerujemo, dodatan razlog za ostanak mladih na našem području“, naglasio je Zijad Nišić.

Kroz realizaciju ovog projekta otvoren je i Javni poziv za nevladine organizacije koje predstavljaju marginalizirane grupe da predlože projekte, kao i za one s inovacijama u poduzetništvu, koji kroz ovaj Javni poziv mogu unaprijediti vrijednosni lanac na tržištu.

Add a Comment

Your email address will not be published.

Skip to content