Obilježen Svjetski dan srca: Edukacija o prevenciji kardiovaskularnih oboljenja u Brčkom

U povodu Svjetskog dana srca, koji se u svijetu obilježava 29. septembra, Udruženje dijabetičara Brčko distrikta organizovalo je edukaciju na temu prevencije hipertenzije i povišenih masnoća u krvi, kao glavnih uzročnika kardiovaskularnih oboljenja. Uvodničarke edukacije bile su doktorice Maksida Dedić Jašarević, Azra Mujačić – Dervišević i Ilvana Rabotić Husić.

„Promjena načina ishrane i stilova života ključni su za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja, koja su vodeći uzročnik smrti u svijetu. Pravilnom ishranom, povećanjem fizičke aktivnosti, smanjenjem tjelesne težine i prestankom pušenja i konzumacije alkohola, moguće je prevenirati čak 80% kardiovaskularnih oboljenja,“ naglasila je specijalistkinja porodične medicine prim.dr. Maksida Dedić – Jašarević.

Predsjednik Udruženja dijabetičara Brčko Đorđe Vuković istakao je važnost ovakvih edukacija za podizanje svijesti ne samo kod članova udruženja, već i šire javnosti. „Nakon svake edukacije vidimo pozitivne promjene kod naših članova, posebno kada je riječ o njihovom zdravlju. Redovne kontrole pokazuju da su zadovoljniji svojim zdravstvenim stanjem i sposobniji za svakodnevne aktivnosti,“ rekao je Vuković.

Pored edukativnog dijela, Vuković je istakao i praktični značaj aktivnosti, posebno kroz promociju SEI centra u Brčkom, koji omogućava njihovom udruženju da provodi svoje aktivnosti u okviru SEI projekta. „Naša saradnja kroz projekat omogućava nam bolju promociju i podršku u podizanju svijesti o važnosti zdravlja,“ zaključio je Vuković.

Tokom obilježavanja „Dana srca“, Udruženje dijabetičara je na Trgu mladih organizovalo i akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi, elastičnosti vena, te vitaminsko-mineralnog sastava tijela, što je također doprinijelo edukaciji građana.

Događaj je organizovan u okviru projekta Socio-ekonomska inkluzija u Brčko distriktu, koji finansira Vlada Republike Češke, a implementira implementira CARE International BiH u u partnerstvu s Razvojno-garantnim fondom Brčko distritka BiH.

Skip to content