JZU “Zdravstveni centar Brčko” izražava spremnost za uklanjanje arhitektonskih barijera

U Brčkom je u utorak, 6. avgusta 2024. godine, održan sastanak na temu uklanjanja arhitektonskih barijera između predstavnika CARE International Balkans, Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH, JZU “Zdravstveni centar Brčko” i UG “Vjera & nada” Brčko distrikta BiH.

Riječ je o aktivnosti u okviru projekta Socio-ekonomska inkluzija u Brčko distriktu BiH koji finansijski podržava Češka razvojna agencija, kao dio razvojne saradnje Češke Republike i BiH.

Ovom prilikom, direktor JZU “Zdravstveni centar Brčko” Emir Osmanović iskazao je spremnost da podrži SEI projekat kroz uklanjanje arhitektonskih barijera radi bolje pristupačnosti osobama s invaliditetom Domu zdravlja i Bolnici.

„Spremni smo podržati zahtjeve za uklanjanje arhitektonskih barijera, posebno za osobe s invaliditetom koje u velikoj mjeri koriste usluge naše ustanove“, rekao je Osmanović, dodavši da će unutar vlastitih zadataka osigurati izgradnju još nekoliko pristupnih ulaznih rampi te započeti aktivnosti na adaptiranju bar jednog sanitarnog čvora u Domu zdravlja i Bolnici, namijenjenog osobama s invaliditetom.

Zadovoljstvo pokazanim nivoom empatije prema zahtjevima osoba s invaliditetom iskazala je predsjednica Udruženja „Vjera & nada“ Nataša Damjanović, ističući kao poseban rezultat današnjih razgovora činjenicu da će se dinamizirati razgovori o uklanjanju arhitektonskih barijera i u neposrednoj blizini i unutar svih objekata Zdravstvenog centra Brčko.

„Jako nam je važna ovakva konkretna podrška, a posebno je značajno da će započeti posao na adaptaciji toaleta za osobe s invaliditetom, kojih praktično nema niti jedna javna ustanova i institucija u Distriktu“, istakla je Damjanović.

„Ovakva saradnja i podrška javnih institucija i službi Distrikta osobama s invaliditetom, u okviru koje je Udruženje ‘Vjera & nada’ jedno od četiri inkorporirana u cjelokupan projekat Socio-ekonomske inkluzije u Distriktu, više nam je nego dobrodošla i za svaku je pohvalu“, istakao je u ime implementatora CARE International Balkans projekt menadžer Branislav Tanasijević, naglasivši da je na sastanku zaključeno da će se po ovom pitanju intenzivirati i saradnja s Kancelarijom za upravljanje javnom imovinom Distrikta s čijim rukovodstvom je danas, takođe održan sastanak.

Konkretan prijedlog je da Vlada, odnosno Kancelarija za upravljanje javnom imovinom, provede analizu svih objekata pod njenom nadležnošću u Brčko distriktu. Cilj analize bio bi identifikacija potrebnih rampi za olakšanje pristupa osobama s invaliditetom i utvrđivanje gdje je neophodno izgraditi pristupačne toalete za osobe s invaliditetom.

Tanasijević je istakao da je važno precizno utvrditi koje korake može preduzeti sama brčanska Vlada, a gdje je potrebna konkretna podrška donatora.

Skip to content