Održan sastanak na temu uklanjanja arhitektonskih barijera na području Brčkog

Projekat „Socio-ekonomska inkluzija u Brčko distriktu“, koji finansira Vlada Republike Češke, nastavlja sa implementacijom aktivnosti „Uklanjanje arhitektonskih barijera radi bolje pristupačnosti osoba s invaliditetom javnim službama i institucijama Distrikta“. Povodom toga danas je održan sastanak predstavnika donatora, članova Udruženja osoba sa invaliditetom „Vjera & nada“ i Javnog preduzeća „Putevi Brčko“.

„Jako sam zadovoljna zaključcima na sastanku, naročito iskazanom spremnošću JP „Putevi Brčko“ da učini maksimum kako bi se stvorili svi preduslovi za uklanjanje barem tridesetak arhitektonskih barijera u samom središtu grada, odnosno u obuhvatu od pet kilometara u odnosu na najuži gradski centar. Upravo na toj dionici su smještene gotovo sve službe i institucije, važne za svakodnevni život i rad“, rekla je u ime domaćina sastanka predsjednica UG „Vjera & nada“ Nataša Damjanović.

Kompletan inženjerski tim JP „Putevi Brčko“, ističe direktor Vlado Jevtić, prisustvovao je sastanku jer se nastojalo i na taj način najozbiljnijije pristupi problemu koji se analizira.

„Danas smo dogovorili da krenemo u projekat koji će omogućiti da se svi ivičnjaci koji trenutno nisu spušteni, odnosno prilagođeni za korištenje licima s invaliditetom, posebno osobama u kolicima, da se to uradi, odnosno pronađu načini neophodne korekcije“, rekao je Jevtić.

To podrazumijeva angažovanje projektanta, te prikupljanje svih neophodnih dozvola za otpočinjanje radova na terenu, istaknuto je na sastanku.

„Spremni smo da maksimalno izađemo u susret osobama s invaliditetom što u konkretnom slučaju podrazumijeva naše maksimalno angažovanje u prikupljanju svih neophodnih dokumenata i dozvola, kako bismo raspisali javni poziv za izvođača radova, te krenuli u njihovu realizaciju, ako ne prije, onda najkasnije početkom naredne godine“, akcentirao je zamjenik direktora JP “Putevi Brčko“ Jasmin Mešić.

„ Za projekat Socio-ekonomska inkluzija Brčko distriktu BiH veoma je važno da se dinamično razvija u predviđenim pravcima što pokazuje i današnji sastanak, odnosno aktivnost partnerskog Udruženja Vjera & nada„, naglašava u ime implementatora CARE International projekt menadžer Branislav Tanasijević.

On je konkretizirao naredne korake za buduće aktivnosti, te iskazao podršku donatora kroz finansijski okvir.

„Ići ćemo u pravcu da CARE International BiH potpiše ugovor sa JP „Putevi Brčko“ u kojem će biti navedeno da će prijedlozi o konkretnim arhitektonskim barijerama, koje je neophodno ukloniti, doći od Udruženja „Vjera & nada“, uz djelovanje po projektnom prijedlogu i podršku samog projektanta, odnosno izradu izvedbenog projekta koju će platiti donator“,rekao je Tanasijević.

Udruženje „Vjera & nada“ nastavit će razgovore na temu barijera prilazima javnim institucijama, a prvi sastanak na ovu temu je planiran naredne sedmice sa rukovodstvom Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“.

Skip to content